Майките на деца с увреждания договориха с Бисер Петков индивидуалната оценка

Предстоят работни срещи за доработка на текстовете от методиката за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания.

Майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“ постигнаха договореност със социалния министър Бисер Петков относно оспорваната от тях Методика за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания, предаде БНР.

Припомняме, че въпросната методика беше приета от Министерския съвет на 27 март и е базирана на Международната класификация на функционирането, уврежданията и здравето на Световната здравна организация (ICF). 

Целта е с методиката да се създаде ефективен моделна индивидуална оценка, който ще бъде съобразен с функционалните затруднения на хората с увреждания и с препятствията в обкръжаващата среда. Предвидено е да бъде идентифицирано и желанието на човека за извършването на конкретни действия. С тази методиката ще се прави и оценка за нуждата от социални услуги, лична помощ или друг вид подкрепа при условия и по ред, определени със закон.

Миналата седмица документът беше одобрен от правителството, след което майките излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов и обявиха готовност за нови протести, ако текстовете не бъдат променени, припомня БНР.

В отвореното си писмо майките настояваха методиката да бъде по-справедлива, като се отчитат специфичните нужди на децата и възрастните с увреждания. Те искат по-качествен и ефективен модел на закона за личната помощ.

Стана ясно, че в крайна сметка след разговори с Бисер Петков са договорени работни срещи за доработка на текстовете.

Зорница Русинова: Ако има пробойни в законодателството, ще го променим
Наредба №4 за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания
Затваряне

Бързи контакти

+359 2 967 66 87
+359 877 0877 94

ЦЕНТРАЛЕН МАГАЗИН:
гр.София, ул.“Петра” №6
Магазинът се намира близо до входа на Спешно отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” (Болница ИСУЛ)

Работно време:
Понеделник ÷ Петък: 08:30 до 17:30 часа

Вижте пълните адреси на магазините

Меню
Затваряне

Количка

Viewed

Наскоро разгледани

Close

Категории

Уважаеми клиенти,
Всички магазини ще работят с нормално работно време!
Поръчките ONLINE и по Телефон се обработват приоритетно!
+359 2 967 66 87
В случай, че имате нужда от консултация на място, моля да се обадите предварително!

С цел безопасността на всички
молим да спазвате дистанция от 2 м помежду ви докато изчаквате да бъдете обслужени.

В магазина ще се допуска само по 1 (един) клиент.