fbpx

Декубитални рани

Декубитус, пролежка, декубитални рани.
Причини за декубитус, пролежка /декубитални рани/

Пролежката е много неприятно усложнение при оперирани, дълго лежащи и изтощени болни. Тя се явява предимно на ония места по тялото, където поради липса на мускулатура и подкожна мазна тъкан костите са покрити само с кожа. Тия места са: областта на сакралната кост, плешките, големите трохантери на бедрената кост, лактите и петите.

Дая Медицински Изделия Декубитални рани  Тук кожата се притиска между костта и леглото и се получава разраняване-пролежка. Ясно е, че към декубитус са предразположени ония болни, които лежат неподвижно и в едно и също положение (намиращите се в безсъзнание, оперираните, които не задържат урина или изпражнения, и пр.). Освен това обаче от голямо значение са неравностите по леглото, грубото бельо, гънките по чаршафите или дрехите, трохите от хляб в леглото и пр. Пролежката се дължи на смущение на кръвообращението на дадено място, където има притискане на кожата. По-късно вследствие инфекция се явява възпалителен процес и даже умъртвяване на тъканта.

Симптоми на декубитус, пролежка /декубитални рани/

Декубитусът обикновено започва с появата на червено болезнено петно, което впоследствие се превръща в повърхностна или дълбока язва. Често тя заздравява с образуване на белег. Понякога обаче се развива по-значителна некроза или гангрена.

Профилактика на декубитус, пролежка /декубитални рани/

За да се избегне появата на пролежка, трябва да се внимава болните да не лежат дълго време в едно и също положение. Важно условие за избягване на пролежките е чистотата на болните и изрядността на леглото. Оперираните трябва да се поддържат винаги чисти и подсушени. Леглото трябва да бъде винаги чисто, без неравности по дюшека, чаршафите, почистено от трохи и други частици. Бельото на оперирания трябва да се сменя често. Ежедневно трябва да се прави преглед на дълго лежащите болни, особено по тия места на кожата, които са предразположени към образуване на декубитус, и при най-малкото съмнение да се предупреди лекаря. Два пъти на ден трябва да се разтрива застрашените местa с камфоров спирт и обилно да бъдат талкирани.

Спешни мерки при декубитус, пролежка /декубитални рани/

При появата на декбитус усилията се насочват към спиране на развитието му. За целта се употребяват антидекубитални дюшеци, гумени кръгове и др. Най-често се употребява гуменият кръг. Такъв се поставя и под болни, които са застрашени от появата на декубитус. Превръзката на декубиталните рани трябва да става при най-голямо спазване на асептиката, тъй като те се инфектират много лесно.

Затваряне
Бързи контакти

+359 2 967 66 87
+359 877 0877 94

ЦЕНТРАЛЕН МАГАЗИН:
гр.София, ул.“Петра” №6
Магазинът се намира в близост до входа на Спешно отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” (Болница ИСУЛ)

Работно време:

Уважаеми клиенти, имайте предвид, че магазинът ни ще бъде отворен на 27 Май 2024г!

Моля, да ни извините за причиненото неудобство!

Понеделник ÷ Петък:

09:00 до 17:30ч

Обедна почивка:

12:30 до 13:00ч.

Събота и Неделя: Почивни дни!

Вижте пълния адрес на магазина

Затваряне Количка
Затваряне Харесани
Close Наскоро разгледани
Затваряне
Сравняване на Продукти (0 Продукта)
Сравни продукта
Сравни продукта
Сравни продукта
Сравни продукта
Затваряне
Категории