fbpx

Витректомия и рехабилитация на витректомия

Какво представлява витректомия?

Витректомията е микрохирургична операция, която се използва за лечение на различни заболявания на ретината и задният очен сегмент. Преди въвеждането на тази хирургия, много очни заболявания като отлепване на ретината, диабетна ретинопатия, кръвоизливи и други, често водеха до перманентна слепота. Сега обаче, благодарение на витректомията, тези заболявания могат да бъдат успешно лекувани и слепотата да бъде предотвратена.

Операцията обхваща задният очен сегмент – стъкловидното тяло и ретината, които са най-труднодостъпните области на окото. Витректомията се използва за лечението на различни очни заболявания като диабетна ретинопатия, отлепване на ретината, кръвоизлив в стъкловидното тяло, мътнини, предизвикани от кръвоизливи, възпаления и инфекции на окото, макулна дупка, епиретинна мембрана и чужди тела, проникнали в окото.

Първата стъпка в операцията е премахването на стъкловидното тяло чрез система за рязане и аспирация, наречена витреотом. След това стъкловидното тяло се замества с разтвор, близък по свойства с този, който е бил преди това в окото. Хирургът може да използва специални субстанции като силиконово масло и вътреочни газове, за да постигне желаната цел. Ендофотокоагулация (лазер по време на операцията) се използва при ретинни разкъсвания и диабетна ретинопатия. Витректомията е ефективна и безопасна хирургична техника, която може да възстанови или подобри зрението на пациентите с определени очни заболявания.

Възстановяване след витректомия

Витректомията е медицинска интервенция, която налага и специално внимание по възстановяването на пациента след нея. Очите са изключително важни за човека ето защо се налага пациентите да бъдат изключително внимателни и прецизни в следването на процедурите за възстановяване посочени и предложени от лекар. Обикновено витректомията се провежда заедно с други интервенции и поради това процесът на пълно възстановяване може да достигне 4 – 6 седмици. В този период се налага да се поставят капки, да се избягва четенето на книги, гледането на телевизия и шофирането. Физическите упражнения също са забранени.

Някои лекари препоръчват лежането с лице надолу, за да заздравее по-бързо окото. Това обаче налага използването на специални пособия и аксесоари за повишаване на комфорта на пациента, да се намали риска от израняване и възпаляване на кожата. 

Пособия за периода след витректомия и процеса на възстановяване

“ДАЯ” ЕООД предлага проверени във времето като нужда и ефективност пособия и аксесоари за възстановяване и подобряване на състоянието на пациент след витректомия. 

Специализиран стол за седене със интегрирана облегалка за лице

Специализираният стол за седене с интегрирана облегалка за лице след витректомия позволява пациента преминал през витректомия да стане от леглото и спазвайки положението на лицето и очите да участва активно в ежедневието на семейството. Столът предполага ергономична позиция на тялото, като освен седалка за седене, разполага още с меки облегалки за краката и гърдите. Разполага с плат на който може да се поставят напитки, храна, книга или компютър.

Дая Медицински Изделия Витректомия и рехабилитация на витректомия

 Специализирана възглавница за лежане с лицето надолу

Специализиране възглавница за лежане с лицето надолу е специално създадена за да се облекчи състоянието при лежане и да се намали натискът върху органите, като същевременно се запазва позицията на тялото. Разполага с подложка за лицето, която е с мека възглавничка за да не се запарва кожата и за да не се образуват рани при продължителното лежане. Моделът разполага с полусферична възглавница, която се поставя на краката ( близо до глезените) за да се облекчи натиска при лежането върху глезените.  Дая Медицински Изделия Витректомия и рехабилитация на витректомия
Този модел на специализирана възглавница за лежане с лицето надолу след витректомия за пациенти с по-широк торс и гърди. Моделът също разполага с подложка за лицето и полусферична възглавница за подлагане под краката на лежащ пациент. Дая Медицински Изделия Витректомия и рехабилитация на витректомия

Настолна система за подкрепа на главата при възстановяване след витректомия 

Настолната система за подкрепа на главата е универсално устройство, което значително подобрява комфорта на пациента и му позволява да участва активно в ежедневните дейности. С нейна помощ и огледалото за 180 градусово виждане вече може да се играят карти, да се чете книга, да се гледа филм, да се води разговор с гост или да се седи на масата за хранене с останалите членове на семейството. Дая Медицински Изделия Витректомия и рехабилитация на витректомия

Панорамно огледало за настолна система и стол за възстановяване след витректомия

Специално панорамно огледало, което използва принципа на перископа за да може пациенти използващи стола за рехабилитация или настолната система за да виждат пред себе си. С негова помощ вече може да се играят игри си децата, да се чете книга, да се гледа телевизия или да участвате активно в разговор на масата. Дая Медицински Изделия Витректомия и рехабилитация на витректомия

Някои съвети за успешно възстановяване след витректомия

Възстановяването след витректомия е важен етап в лечението на много очни заболявания. Независимо дали става въпрос за отлепване на ретината, диабетна ретинопатия или друго заболяване на задния очен сегмент, рехабилитацията след витректомия може да бъде дълъг и труден процес.

За да се подпомогне процеса на възстановяване, са налични множество продукти за витректомия и специализирани помощни средства за зрение, които могат да бъдат използвани. Тези продукти и помощни средства могат да помогнат на пациентите да подобрят качеството на живота си след операцията и да се адаптират към новия начин на виждане.

Някои от продуктите за витректомия включват храни за очите, добавки за зрението и други продукти, които помагат за опазване на очите след операцията. Също така, са налични и различни помощни средства за зрение, като увеличителни лещи, плоскопанелни телевизори и други, които могат да помогнат на пациентите да видят по-добре.

Независимо от продуктите и помощните средства, които изберете, е важно да се съобразите с инструкциите на лекаря си и да използвате специализирани помощни средства за зрение, които са проектирани да работят с конкретното заболяване или операция, която сте изпитали. Опазването на очите след витректомия е от съществено значение за постигане на максимално възстановяване и подобряване на зрението.

Затваряне
Бързи контакти

+359 2 967 66 87
+359 877 0877 94

ЦЕНТРАЛЕН МАГАЗИН:
гр.София, ул.“Петра” №6
Магазинът се намира в близост до входа на Спешно отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” (Болница ИСУЛ)

Работно време:

Понеделник ÷ Петък:

09:00 до 17:30ч

Обедна почивка:

12:30 до 13:00ч.

Събота и Неделя: Почивни дни!

Вижте пълния адрес на магазина

Затваряне Количка
Затваряне Харесани
Close Наскоро разгледани
Затваряне
Сравняване на Продукти (0 Продукта)
Сравни продукта
Сравни продукта
Сравни продукта
Сравни продукта
Затваряне
Категории