Витректомия и рехабилитация на витректомия

Какво представлява витректомия?

Витректомията е микрохирургична операция, която се използва за лечение на различни заболявания на ретината и задният очен сегмент. Преди въвеждането на тази хирургия, много очни заболявания като отлепване на ретината, диабетна ретинопатия, кръвоизливи и други, често водеха до перманентна слепота. Сега обаче, благодарение на витректомията, тези заболявания могат да бъдат успешно лекувани и слепотата да бъде предотвратена.

Операцията обхваща задният очен сегмент – стъкловидното тяло и ретината, които са най-труднодостъпните области на окото. Витректомията се използва за лечението на различни очни заболявания като диабетна ретинопатия, отлепване на ретината, кръвоизлив в стъкловидното тяло, мътнини, предизвикани от кръвоизливи, възпаления и инфекции на окото, макулна дупка, епиретинна мембрана и чужди тела, проникнали в окото.

Първата стъпка в операцията е премахването на стъкловидното тяло чрез система за рязане и аспирация, наречена витреотом. След това стъкловидното тяло се замества с разтвор, близък по свойства с този, който е бил преди това в окото. Хирургът може да използва специални субстанции като силиконово масло и вътреочни газове, за да постигне желаната цел. Ендофотокоагулация (лазер по време на операцията) се използва при ретинни разкъсвания и диабетна ретинопатия. Витректомията е ефективна и безопасна хирургична техника, която може да възстанови или подобри зрението на пациентите с определени очни заболявания.

Възстановяване след витректомия

Витректомията е медицинска интервенция, която налага и специално внимание по възстановяването на пациента след нея. Очите са изключително важни за човека ето защо се налага пациентите да бъдат изключително внимателни и прецизни в следването на процедурите за възстановяване посочени и предложени от лекар. Обикновено витректомията се провежда заедно с други интервенции и поради това процесът на пълно възстановяване може да достигне 4 – 6 седмици. В този период се налага да се поставят капки, да се избягва четенето на книги, гледането на телевизия и шофирането. Физическите упражнения също са забранени.

Някои лекари препоръчват лежането с лице надолу, за да заздравее по-бързо окото. Това обаче налага използването на специални пособия и аксесоари за повишаване на комфорта на пациента, да се намали риска от израняване и възпаляване на кожата. 

Пособия за периода след витректомия и процеса на възстановяване

„ДАЯ“ ЕООД предлага проверени във времето като нужда и ефективност пособия и аксесоари за възстановяване и подобряване на състоянието на пациент след витректомия. 

Специализиран стол за седене със интегрирана облегалка за лице

Специализираният стол за седене с интегрирана облегалка за лице след витректомия позволява пациента преминал през витректомия да стане от леглото и спазвайки положението на лицето и очите да участва активно в ежедневието на семейството. Столът предполага ергономична позиция на тялото, като освен седалка за седене, разполага още с меки облегалки за краката и гърдите. Разполага с плат на който може да се поставят напитки, храна, книга или компютър.

Дая Медицински Изделия Витректомия и рехабилитация на витректомия

 Специализирана възглавница за лежане с лицето надолу

Специализиране възглавница за лежане с лицето надолу е специално създадена за да се облекчи състоянието при лежане и да се намали натискът върху органите, като същевременно се запазва позицията на тялото. Разполага с подложка за лицето, която е с мека възглавничка за да не се запарва кожата и за да не се образуват рани при продължителното лежане. Моделът разполага с полусферична възглавница, която се поставя на краката ( близо до глезените) за да се облекчи натиска при лежането върху глезените.  Дая Медицински Изделия Витректомия и рехабилитация на витректомия
Този модел на специализирана възглавница за лежане с лицето надолу след витректомия за пациенти с по-широк торс и гърди. Моделът също разполага с подложка за лицето и полусферична възглавница за подлагане под краката на лежащ пациент. Дая Медицински Изделия Витректомия и рехабилитация на витректомия

Настолна система за подкрепа на главата при възстановяване след витректомия 

Настолната система за подкрепа на главата е универсално устройство, което значително подобрява комфорта на пациента и му позволява да участва активно в ежедневните дейности. С нейна помощ и огледалото за 180 градусово виждане вече може да се играят карти, да се чете книга, да се гледа филм, да се води разговор с гост или да се седи на масата за хранене с останалите членове на семейството. Дая Медицински Изделия Витректомия и рехабилитация на витректомия

Панорамно огледало за настолна система и стол за възстановяване след витректомия

Специално панорамно огледало, което използва принципа на перископа за да може пациенти използващи стола за рехабилитация или настолната система за да виждат пред себе си. С негова помощ вече може да се играят игри си децата, да се чете книга, да се гледа телевизия или да участвате активно в разговор на масата. Дая Медицински Изделия Витректомия и рехабилитация на витректомия

Някои съвети за успешно възстановяване след витректомия

Възстановяването след витректомия е важен етап в лечението на много очни заболявания. Независимо дали става въпрос за отлепване на ретината, диабетна ретинопатия или друго заболяване на задния очен сегмент, рехабилитацията след витректомия може да бъде дълъг и труден процес.

За да се подпомогне процеса на възстановяване, са налични множество продукти за витректомия и специализирани помощни средства за зрение, които могат да бъдат използвани. Тези продукти и помощни средства могат да помогнат на пациентите да подобрят качеството на живота си след операцията и да се адаптират към новия начин на виждане.

Някои от продуктите за витректомия включват храни за очите, добавки за зрението и други продукти, които помагат за опазване на очите след операцията. Също така, са налични и различни помощни средства за зрение, като увеличителни лещи, плоскопанелни телевизори и други, които могат да помогнат на пациентите да видят по-добре.

Независимо от продуктите и помощните средства, които изберете, е важно да се съобразите с инструкциите на лекаря си и да използвате специализирани помощни средства за зрение, които са проектирани да работят с конкретното заболяване или операция, която сте изпитали. Опазването на очите след витректомия е от съществено значение за постигане на максимално възстановяване и подобряване на зрението.

Затваряне
Бързи контакти

+359 2 967 66 87
+359 877 0877 94

ЦЕНТРАЛЕН МАГАЗИН:
гр.София, ул.“Петра” №6
Магазинът се намира в близост до входа на Спешно отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” (Болница ИСУЛ)

Работно време:

Понеделник ÷ Петък: 09:00 до 17:30ч

Обедна почивка: 12:30 до 13:00ч

Събота и Неделя: Почивни дни!

  • Уважаеми клиенти, имате предвид, че на 6 и 22 Септември 2023г НЯМА да работим!

Вижте пълния адрес на магазина

Затваряне Количка
Затваряне Харесани
Close Наскоро разгледани
Затваряне
Сравняване на Продукти (0 Продукта)
Сравни продукта
Сравни продукта
Сравни продукта
Сравни продукта
Затваряне
Категории