Гонартроза

Какво представлява гонартрозата?

Представлява най-честата локализация на артрозата при големите стави, повече при жени с наднормено тегло. Отключващи фактори са статични аномалии (отклонения в осите на бедрото и подбедрицата с по-чести варусни и по-рядко валгусни деформации), травмени увреди на коляното (лезия на менискус, хронична ставна нестабилност, фрактури), прекарани ставни възпаления. Развива се реактивен синовит с болка, оток на синовията и хидропс. Увредена е предимно областта между медиалните кондили на фемура и тибията, с последваща хипотрофия на m.quadriceps femoris (предимно за сметка на m.vastus medialis и на m.vastus lateralis). Постепенно се стига до флексионна контрактура и затруднена походка.

Рискови фактори

Свързват с оплаквания поради възникващия реактивен синовит. Първият характерен симптом е болката. Като при всяка артроза тя се характеризира с това, че се засилва при натоварване на ставата и изчезва или намалява при покой. С напредване на процеса болката става по-силна и по-продължителна. Появява се оток около ставата. За разлика от тазобедрената става, колянната не е покрита с мощни мускули, което позволява отокът на синовията и хидропсът да бъдат ясно видими. Постепенно се развива хипотрофия на четириглавия бедрен мускул. Субективните оплаквания при различните болни и променливостта им при отделните болни се различават. Освен това не винаги съществува сходство между оплакванията на болните и обективната находка. С течение на времето се появява флексионна контрактура в ставата.

Каква рехабилитация може да се проведе при гонартроза?

Физиотерпевтичнат процедура включва:

 Режим на отбременяване на ставата чрез намаляване на телесната маса, избягване на претоварванията, периодичен покой на легло, ПОЗИЦИОННА ТЕРАПИЯ с ортези; ПОМОЩНИ СРЕДСТВА (бастуни, канадки)

* Борба с болките и с деформитетите (genu varum): ИФТ, СМТ, НИМП, EC на m.vastus medialis et m.vastus lateralis (глави на m.quadriceps femoris) ПАРАФИН, КАЛ, ЛУГА

*ПОДВОДНА ГИМНАСТИКА, сулфидни минерални води; вани, тангентор, ЛГ на мрежа на Rocher.

Какви помощни средства можем да използваме?

Помощните средства, които можем да използваме при гонартроза са: патерици, канадки, бастун, тутор, наколенки със стабилизции, топли и студени компреси)

Използвана литертура: Основи на физикалната медицина, физикална терапия и рехабилитация проф. Ивет Колева, http://zdrave-bg.eu/

Бързи контакти

+359 2 967 66 87
+359 877 0877 94

ЦЕНТРАЛЕН МАГАЗИН:
гр.София, ул.“Петра” №6
Магазинът се намира в близост до входа на Спешно отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” (Болница ИСУЛ)

Работно време:

Понеделник ÷ Петък:

09:00 до 17:30ч

Обедна почивка:

12:30 до 13:00ч.

Събота и Неделя: Почивни дни!

Вижте пълния адрес на магазина

Количка
Харесани
Наскоро разгледани
Сравняване на Продукти (0 Продукта)
Сравни продукта
Сравни продукта
Сравни продукта
Сравни продукта
Категории