Ревматоидният артрит

Какво представлява ревматоидният артрит (Arthritis rheumatoides) ?

Ревматоидният артрит представлява хронично възпалително системно заболяване, което води до синовиит, артрит, бурсит и тендовагинит, понякога и до извънставни органни манифестации. Прогресиращият пристъпен ход на заболяването може да доведе до деструкция на ставите и до инвалидизиране. Засегнати са около 2% от населението, най-често началото е в четвъртото десетилетие. Съотношението жени към мъже е 3:1 до 4:1. Наблюдава се фамилна предиспозиция, която според доста автори се свързва с носителството на HLA – DR4.

Рискови фактори?

Счита се, че при генетично предразположени лица неизвестни фактори (вирусни или бактериални антигени) индуцират автоимунно възпаление на ставната лигавица (синовията) с участие на автореактивни T- helpers, В-лимфоцити, плазмоцити и т.нар. dendritic cells (произхождащи от моноцитите / макрофагите).

Клинична картина включва:

Неспецифични общи симптоми (вкл.вегетато-трофни промени по дланите), полиартрит, тендовагинит и бурсит (хроничен синовиит с образуване на панус и разрушаване на хрущяла) – със симетрично начало от малките стави на пръстите и центрипетално разпространение. Типични белези са: болка при движение и оток в основата на пръстите и проксималните интерфалангеални стави (болка при ръкостискане – симптом на Gaenslen), мускулна атрофия на интеросеите с улнарна девиация, сутрешна скованост, понякога – синдром на карпалния канал и киста на Бейкър (във fossa poplitea). Развиват се ревматоидни възли (в 20% от случаите) по лигаментите и под кожата на екстензионните повърхности на дланта и пръстите. Сериозни и инвалидизиращи усложнения са изкривяването на ставите на пръстите по тип «лебедова шия» със загуба на ставната функция, деформитетите на средните фалангеални стави под формата на «илик на копче», улнарната девиация на пръстите със ставни анкилози.

Каква рехабилитация може да се проведе?

В зависимост от фазата на напредване на заболяването ревматоиден артрит можем да предложим следната физиотерапевтична програма, която включва в:

ОСТРА ФАЗАпокой, позиционна терапия, криотерапия – криомасаж, криоелектрофореза, изометрични упражнения.

ПОДОСТРА ФАЗА: изометрични упражнения с ангажиране и на ставите, включване и на леки изотонични упражнения, мануални тракции и мобилизации, НЧТ (нискочестотни токове) и СЧТ (средно -честотни токове), ДД (диадинамик), ТЕНС (ТРАНСКУТАННА ЕЛЕКТРО-НЕВРОСТИМУЛАЦИЯ), ИТ (интерферентни токове),  СМТ (синусоидално- модулирани токове), НИМП.

ХРОНИЧНА ФАЗА:

* Аналитична гимнастика

* Мануални тракции и мобилизации

* НЧТ и СЧТ (ДД, ТЕНС, ИТ, СМТ), НИМП, УЗ и ФФ с НСПВС, МВ, УВЧ, ДИАТЕРМИЯ, ЛАЗЕР

*ТТ, обучение в ДЕЖ

*Подводна гимнастика, вани със сулфидни минерални води, пелоидотерапия

*Термотерапия

*Хелиопроцедури в ниска и средно-висока надморска височина и на морския бряг (без да забравяме подчертаната метеоротропност на пациентите.

Какви медицински изделия можем да използваме?

Можем да използваме топли и студени компреси (в зависимост от фазата, различни видове колани и корсети. Можете да видите в сайта ни продуктите, които предлагаме.

Използвана литертура: Основи на физикалната медицина, физикална терапия и рехабилитация проф. Ивет Колева.

Бързи контакти

+359 2 967 66 87
+359 877 0877 94

ЦЕНТРАЛЕН МАГАЗИН:
гр.София, ул.“Петра” №6
Магазинът се намира в близост до входа на Спешно отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” (Болница ИСУЛ)

Работно време:

Понеделник ÷ Петък:

09:00 до 17:30ч

Обедна почивка:

12:30 до 13:00ч.

Събота и Неделя: Почивни дни!

Вижте пълния адрес на магазина

Количка
Харесани
Наскоро разгледани
Сравняване на Продукти (0 Продукта)
Сравни продукта
Сравни продукта
Сравни продукта
Сравни продукта
Категории