[wa-wcc]
Как да поръчам?

Прочетете тези Общи условия, преди да използвате този уеб сайт и да направите поръчка, закупуване и получаване на медицински изделия и помощни средства, приспособления и съоръжения за хора с увреждания. Ако използвате този уеб сайт се счита, че приемате и сте съгласни с посочените Общи условия.

„ДАЯ“ ЕООД е дружество, регистрирано в Република България, със седалище и адрес на управление: гр. София, бул. „Стара планина” №84; вписано в Агенция по вписванията с ЕИК 102157656.

Посочените цени в електронния магазин са с начислен ДДС. Основните цени и параметри характеризиращи стоките са оказани за всеки продукт.

С цел закупуване на продукти от електронния магазин на „ДАЯ” ЕООД, клиентите правят регистрация и попълват лична информация в регистрационната форма. Тази информация е под закрилата на Закона за защита на личните данни. „ДАЯ“ ЕООД използва личната информация само и единственно с цел осъществяване на поръчка. Ние приемаме изпратената от Вас информация като използваме данните за изпълнение на Вашата заявка.

  1. Изберете желания от Вас продукт и натиснете последователно бутоните „КУПИ“ за да го добавите в количката за пазаруване и след това „Преглед на количката„.
  2. След като сте избрали желаните продукти и видите, тяхното количество и стойност имате възможност, при Ваше желание да добавите още артикули към поръчката си като изберете желания продукт от страничната лява лента от „КАТЕГОРИИ ПРОДУКТИ“. За да продължите с поръчката натиснете бутона „ПРОДЪЛЖАВАНЕ С ПОРЪЧКАТА“  и следвайте упътването, което Ви предоставя електронната бланка.

Предлагаме Ви няколко метода: при доставка – чрез „Наложен платеж” и предварително – чрез „Банков превод”.

1.Наложен платеж

Вие плащате дължимата сума на куриера при получаване на продукта. Доставка се извършва след като получим попълнената Форма за поръчка и след направено запитване от нас по телефона за потвърждение на направената от Вас поръчка.

При обща стойност на пазаруването над 100 лв. Вие заплащате само сумата на закупените продукти, като доставката е за наша сметка. При покупка на стойност по-малка от 100 лв, разходът за доставка е за Ваша сметка и се плаща на куриера при получаване.

2. Банков превод

При заплащане по банков път, Купувачът превежда сума равна на стойността на закупените продукти съгласно направената поръчка в банковата сметка на „ДАЯ“ ЕООД, посочена в генерираната бланка на поръчката. След като съответната сума бъде потвърдена като получена в банковата ни сметка и след направено запитване от нас по телефона за потвърждение на направената от Вас поръчка, ние изпълняваме доставката на поръчаните продукти.

При обща стойност на пазаруването над 100 лв. Вие заплащате само сумата на закупените продукти, като доставката е за наша сметка. При покупка на стойност по-малка от 100 лв, разходът за доставка е за Ваша сметка и се плаща на куриера при получаване.

Банкови сметки на „ДАЯ” ЕООД:

Банка: ЦКБ АД
BIK: CECBBGSF
IBAN: BG 22 CECB 9790 1089 2932 00
Основание: Наименование на продукта!

…………………………………………………………………………

Банка: Експресбанк АД
BIK: TTBBBG22
IBAN: BG68TTBB94001528812282
Основание: Наименование на продукта!

БЕЗПЛАТНА доставка на избрани продукти за цялата страна до офис на куриерска фирма ЕКОНТ, при покупки на стойност над 100 лв!

При обща стойност на пазаруването по-малка от 100 лв.,  доставката е за сметка на купувача. В този случай Вие посочвате желаните от вас условия за извършване на доставката.

Безплатната доставка НЕ ВАЖИ за продукти като: Акумулаторни инвалидни колички, Скутери, Болнични легла, Матраци за легла, Носилки, Кушетки, Паравани, Посетителски пейки, Пациентски лифтери, Кислородни концентратори и Приносими алуминиеви рампи. Условията и сумата за доставка на тези продукти се определят индивидуално.

За продукти в наличност, Ви гарантираме доставка до 48 часа. (Обикновенно доставката се извършва на следващия ден от датата на потвърждение на поръчката). При неналичност на продукт, или друг проблем с поръчката, ще получите обаждане от представител на ДАЯ ЕООД.

Важно!

При доставка, задължително отваряйте и проверявайте стоката пред куриера за евентуални проблеми. При установяване на проблем изискайте да бъде съставен констативен протокол.

Без такъв протокол при установяване на проблем от ваша страна няма основание за подаване на рекламация. Само с него можете да предявите искане за отстраняване на рекламация.

При доставката, в зависимост от вида на закупените стоки, клиентът получава гаранционна карта за закупения от него артикул, която дава информация за гаранционния срок и сервиза. Ако артикулите, закупени от клиента, не подлежат на гаранционно обслужване, клиентът не получава документ за гаранция. Всички стоки, предлагани в daya-bg.com,  са предоставени от официални представители и вносители. Всички стоки, които подлежат на гаранционно обслужване, са придружени от необходимите документи с информация за срока, условията и мястото на гаранционното обслужване. Предоставената за продукта търговска гаранция не покрива компоненти на продукта с ограничен срок на годност (батерии, консумативи и др.). Гаранционното обслужване се извършва само и единствено в посочените на гаранционната карта сервизни центрове, при наличие на пълна документация и окомплектовка на продукта.

Navigation
Затваряне

Количка

Viewed

Наскоро разгледани

Close

Категории