fbpx
Дая Медицински Изделия Как да се справим с декубиталните рани? Slider

Как да се справим с декубиталните рани?

Декубитус, пролежка, декубитални рани.

Причини и фактори за поява

Пролежка, Декубитус, Декубитални рани е много неприятно усложнение при оперирани, дълго лежащи и изтощени болни. Тя се явява предимно на ония места по тялото, където поради липса на мускулатура и подкожна мазна тъкан костите са покрити само с кожа. Тия места са: областта на сакралната кост, плешките, големите трохантери на бедрената кост, лактите и петите.

Дая Медицински Изделия Как да се справим с декубиталните рани? Slider

Зони податливи на образуване на декубитални рани

Тук кожата се притиска между костта и леглото и се получава разраняване-пролежка. Ясно е, че към декубитус са предразположени ония болни, които лежат неподвижно и в едно и също положение (намиращите се в безсъзнание, оперираните, които не задържат урина или изпражнения, и пр.). Освен това обаче от голямо значение са неравностите по леглото, грубото бельо, гънките по чаршафите или дрехите, трохите от хляб в леглото и пр. Пролежката се дължи на смущение на кръвообращението на дадено място, където има притискане на кожата. По-късно вследствие инфекция се явява възпалителен процес и даже умъртвяване на тъканта. Симптоми на декубитус, пролежка /декубитални рани/. Декубитусът обикновено започва с появата на червено болезнено петно, което впоследствие се превръща в повърхностна или дълбока язва. Често тя заздравява с образуване на белег. Понякога обаче се развива по-значителна некроза или гангрена.

Профилактика на декубитус, пролежка (декубитални рани)

За да се избегне появата на пролежка, трябва да се внимава болните да не лежат дълго време в едно и също положение. Важно условие за избягване на пролежките е чистотата на болните и изрядността на леглото. Оперираните трябва да се поддържат винаги чисти и подсушени. Леглото трябва да бъде винаги чисто, без неравности по дюшека, чаршафите, почистено от трохи и други частици. Бельото на оперирания трябва да се сменя често. Ежедневно трябва да се прави преглед на дълго лежащите болни, особено по тия места на кожата, които са предразположени към образуване на декубитус, и при най-малкото съмнение да се предупреди лекаря. Два пъти на ден трябва да се разтрива застрашените местa с камфоров спирт и обилно да бъдат талкирани.

Спешни мерки при декубитус, пролежка /декубитални рани/

При появата на декубитус усилията се насочват към спиране на развитието му. За целта се употребяват антидекубитални дюшеци, антидекубитални възглавници, гумени кръгове и др. Най-често се употребява гуменият кръг. Такъв се поставя и под болни, които са застрашени от появата на декубитус. Превръзката на декубиталните рани трябва да става при най-голямо спазване на асептиката, тъй като те се инфектират много лесно.

Наемете нужното Ви средство!
Съвети при настаняването на лежащо-болен у дома!
Затваряне
Бързи контакти

+359 2 967 66 87
+359 877 0877 94

ЦЕНТРАЛЕН МАГАЗИН:
гр.София, ул.“Петра” №6
Магазинът се намира в близост до входа на Спешно отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” (Болница ИСУЛ)

Работно време:

УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ, имайте предвид, че на 29.03.2024г /Петък/ ще работим до 14:00 часа!

Понеделник ÷ Петък:

09:00 до 17:30ч

Обедна почивка:

12:30 до 13:00ч.

Събота и Неделя: Почивни дни!

Вижте пълния адрес на магазина

Затваряне Количка
Затваряне Харесани
Close Наскоро разгледани
Затваряне
Сравняване на Продукти (0 Продукта)
Сравни продукта
Сравни продукта
Сравни продукта
Сравни продукта
Затваряне
Категории