Някои съвети при настаняването на лежащо-болен у дома

На всички ни е ясно, че е най-трудно да се грижим за лежащоболен. Освен търпение това изисква и определени навици, за да не възникват у болния допълнителни проблеми. Ето защо от „ДАЯ“ ЕООД ви предлагаме следните практически съвети при настаняването на лежащо-болен у дома
  • КАКВО ДА БЪДЕ ЛЕГЛОТО НА БОЛНИЯ?
Отделна стая за тежкоболния – това е, разбира се, най-оптималният вариант. Ако не разполагаме с отделна стая, в някоя от наличните стаи се оборудва болничен кът с легло, нощно шкафче и стол за обгрижващия и лекаря. Оборудваният кът трябва да е проветрив. При топло време прозорците да се държат отворени. През зимата стаята с болния трябва да се проветрява 15-20 минути на всеки 2-3 часа. Към леглото на болния трябва да има специални изисквания: да бъде удобно, да не ограничава движенията, може да е разделено на няколко отделно повдигащи се секции, по възможност с удобен матрак. Постелното и личното бельо трябва да бъде само от естествени тъкани (памук или лен). Одеялото (задължително в калъф) трябва да бъде или вълнено и леко, или бархетно. Дебелото и тежко одеяло не е подходящо – това е допълнително натоварване за болния, особено при сърдечносъдови и белодробни заболявания. Постелното и личното бельо обикновено се сменят през седмица, а при необходимост и по-често. И макар че тази процедура е свързана с някои трудности, придобивайки определени навици, смяната на бельото може да се изпълнява бързо и без особени неудобства за болния. Сваляйки горнището на пижамата, го издърпвайте към шията. Повдигнете ръцете на болния и внимателно свалете пижамата през главата, след това освободете ръцете, следва главата, след което пижамата се издърпва надолу и акуратно се оправят гънките в зоната на гърба и кръста.
  • Постелното бельо се сменя така:
– Отстранете възглавницата.
– Придвижете болния към единия край на леглото, а от другия по цялата дължина на леглото навийте на руло замърсената постеля чак до тялото на болния.
– По-удобно е това да се направи, ако се обърне болният на едната страна с гръб към застланата част на леглото. На освободеното място развийте рулото чист чаршаф, постепенно приближавайки го към болния.
-През двете рула на замърсения и чистия чаршаф прехвърлете болния на чистата половина и разстелете чистия чаршаф по цялата площ на леглото.
Всички тези движения на обслужващия човек може да се спестят, ако се използва лифтер за повдигане.
И ТОВА СЕ СЛУЧВА…
Ако болният страда от незадържане на урина и фекалии, постелете под чаршафа специална медицинска мушама, подгъвайки я под краищата на матрака или широко използваните чаршафи за еднократна употреба. Бельото в такива случаи се сменя при необходимост. Освен това могат да се купят специални памперси, които значително облекчават грижите за тежко болните.
  • ЗАЛЕЖАВАНЕТО СЪЗДАВА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОБЛЕМИ
 
Лежащите, тежко болни хора много често страдат и от проблеми с кожата. Това е дистрофично, язвено – некротично увреждане на тъканите с възникване на гнойни инфекции. Те могат да се образуват в местата на сгъвките на меките тъкани, особено при изтощения от продължителното залежаване болен организъм. Така е, защото от продължителното обездвижване се нарушава оросяването на крайниците, възможно е да възникнат диабет или болести на нервната система и онкологични заболявания.
  • КАК СЕ ПРОМЕНЯ КОЖАТА?
Кожните промени започват със зачервяване на кожата, развива се начален стадий на суха некроза (умъртвяване на засегнатата кожа), а по-късно преминава във влажна некроза. Болните, които не могат да стават, се обтриват с топла вода с камфоров спирт с одеколон или оцет, а слабините се промиват с тампон от памук или марля, напоени с топла вода. Лицето, ръцете, шията, гърдите, подмишничните ямки на болния, който може да сяда в леглото, се измиват с топла вода със сапун. Обикновено болестните промени на кожата засягат областта на кръста, лопатките, тила на главата, петите и лактите. Тези места трябва да се обтриват 3-4 пъти на ден с 0,5 процента разтвор на нишадърен или камфоров спирт, или с разреден оцет (1 чаена лъжичка на 0,5 л. вода). При необходимост могат да се подлагат под пострадалите места специални възглавничкигумени кръгове, чаршаф или кърпа. Най-доброто, медицински доказано решение за справянето на този проблем с кожата и спиране на развитието на декубиталните рани е антидекубиталният дюшек, който се поставя под болния.
  • Съвети при настаняването на лежащо-болен у дома
  • ЕДНО ОТ НАЙ-НЕОБХОДИМИТЕ ПРИСПОСОБЛЕНИЯ
Лежащо болните се нуждаят от подлога и уринатор. Преди използването на подлогата върху постелята се разстила подложна мушама. За да се намали усещането за дискомфорт на болния, подлогата се наплисква с топла вода, вътре се налива малко топла вода и приповдигайки таза на лежащия, се подпъхва.
В случай, че болният има възможност да се повдигне самостоятелно или с помощта на обслужващ човек, той може да се настани на стол за тоалет и баня. С помощта на тези помощни средства обслужващият човек може по-лесно да придвижи болния до тоалетната или банята, след което да му направи нужния тоалет или да го изкъпе.
  • С КАКЪВ РАЗТВОР СЕ ИЗМИВАТ САНИТАРНИТЕ СЪДОВЕ?
След обслужване болният се почиства с 0,5 процента манганов разтвор, а подлогата се измива добре и се обработва с 1-3 процента разтвор на хлорамин.
  • РЕХАБИЛИТАЦИЯТА Е ВАЖНА
Процесът на рехабилитация е винаги сложен, без значение от каква болест е предизвикан. От физическа гледна точка той несъмнено е за добро, защото благодарение на трудностите през този период организмът се връща в строя, но от психологична страна си е истинско изпитание. Важно е да има хора, които винаги да са готови да помогнат, да се притекат на помощ. Само със силите на приятели и роднини е невъзможно да се преодолее ситуацията: необходима е специална медицинска техника според увреждането, като проходилкаролатортриопорен или четириопорен бастунпатерицитопки за рехабилитация на ръкавендузиуред за раздвижване на долни крайници и др., която ако не върне всички загубени способности, то поне ще облекчи периода за възстановяване.
Рехабилитацията действително може да бъде по-тежка от лечението. Важно е е винаги болният да има вяра в бъдещето, защото ако не се предаде, то шансовете му за възстановяване забележително се подобряват. И изключително важно е винаги да го подкрепят хората, които истински го обичат.
 
  • НАВЪН Е НАЙ-ПРИЯТНО
Особено когато на вън времето е хубаво и е възможно да изведете болния на открито с инвалидна количка или друг вид помощно средство за дори и кратка разходка не се колебайте, това със сигурност ще зарадва всеки в неговото положение, стига това действие да не се окаже един голям проблем за вас и него. В повечето случаи трудността идва от това, че липсва или не е рационално изградена достъпността на заобикалящата ни инфраструктура. Тук винаги се справяме индивидуално с този проблем, спрямо неговата специфика, използват се различни видове приспособления за достъпност като: рампиизкачващи устройства за инвалидни колички и др. Тези помощни средства и приспособления са необходими не само за разходка, а и в случаите когато трябва да се посети например лечебно заведение или лекар.
Съвети при настаняването на лежащо-болен у дома е изготвена с информация от http://www.lekar.bg