Някои съвети при настаняването на лежащо-болен у дома

На всички ни е ясно, че е най-трудно да се грижим за лежащоболен. Освен търпение това изисква и определени навици, за да не възникват у болния допълнителни проблеми. Ето защо от „ДАЯ“ ЕООД ви предлагаме следните практически съвети при настаняването на лежащоболен у дома

КАКВО ДА БЪДЕ ЛЕГЛОТО НА БОЛНИЯ?

Отделна стая за тежкоболния – това е, разбира се, най-оптималният вариант. Ако не разполагаме с отделна стая, в някоя от наличните стаи се оборудва болничен кът с легло, нощно шкафче и стол за обгрижващия и лекаря. Оборудваният кът трябва да е проветрив. При топло време прозорците да се държат отворени. През зимата стаята с болния трябва да се проветрява 15-20 минути на всеки 2-3 часа. Към леглото на болния трябва да има специални изисквания: да бъде удобно, да не ограничава движенията, може да е разделено на няколко отделно повдигащи се секции, по възможност с удобен матрак. Постелното и личното бельо трябва да бъде само от естествени тъкани (памук или лен). Одеялото (задължително в калъф) трябва да бъде или вълнено и леко, или бархетно. Дебелото и тежко одеяло не е подходящо – това е допълнително натоварване за болния, особено при сърдечносъдови и белодробни заболявания. Постелното и личното бельо обикновено се сменят през седмица, а при необходимост и по-често. И макар че тази процедура е свързана с някои трудности, придобивайки определени навици, смяната на бельото може да се изпълнява бързо и без особени неудобства за болния. Сваляйки горнището на пижамата, го издърпвайте към шията. Повдигнете ръцете на болния и внимателно свалете пижамата през главата, след това освободете ръцете, следва главата, след което пижамата се издърпва надолу и акуратно се оправят гънките в зоната на гърба и кръста.

  • Постелното бельо се сменя така:
    • Отстранете възглавницата.
    • Придвижете болния към единия край на леглото, а от другия по цялата дължина на леглото навийте на руло замърсената постеля чак до тялото на болния.
    • По-удобно е това да се направи, ако се обърне болният на едната страна с гръб към застланата част на леглото. На освободеното място развийте рулото чист чаршаф, постепенно приближавайки го към болния.
    • През двете рула на замърсения и чистия чаршаф прехвърлете болния на чистата половина и разстелете чистия чаршаф по цялата площ на леглото.

Всички тези движения на обслужващия човек може да се спестят, ако се използва лифтер за повдигане.

И ТОВА СЕ СЛУЧВА…

Ако болният страда от незадържане на урина и фекалии, постелете под чаршафа специална медицинска мушама, подгъвайки я под краищата на матрака или широко използваните чаршафи за еднократна употреба. Бельото в такива случаи се сменя при необходимост. Освен това могат да се купят специални памперси, които значително облекчават грижите за тежко болните.

ЗАЛЕЖАВАНЕТО СЪЗДАВА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОБЛЕМИ

 Лежащите, тежко болни хора много често страдат и от проблеми с кожата. Това е дистрофично, язвено – некротично увреждане на тъканите с възникване на гнойни инфекции. Те могат да се образуват в местата на сгъвките на меките тъкани, особено при изтощения от продължителното залежаване болен организъм. Така е, защото от продължителното обездвижване се нарушава оросяването на крайниците, възможно е да възникнат диабет или болести на нервната система и онкологични заболявания.

КАК СЕ ПРОМЕНЯ КОЖАТА НА ЛЕЖАЩО БОЛНИТЕ?

Кожните промени започват със зачервяване на кожата, развива се начален стадий на суха некроза (умъртвяване на засегнатата кожа), а по-късно преминава във влажна некроза. Болните, които не могат да стават, се обтриват с топла вода с камфоров спирт с одеколон или оцет, а слабините се промиват с тампон от памук или марля, напоени с топла вода. Лицето, ръцете, шията, гърдите, подмишничните ямки на болния, който може да сяда в леглото, се измиват с топла вода със сапун. Обикновено болестните промени на кожата засягат областта на кръста, лопатките, тила на главата, петите и лактите. Тези места трябва да се обтриват 3-4 пъти на ден с 0,5 процента разтвор на нишадърен или камфоров спирт, или с разреден оцет (1 чаена лъжичка на 0,5 л. вода). При необходимост могат да се подлагат под пострадалите места специални възглавничкигумени кръгове, чаршаф или кърпа. Най-доброто, медицински доказано решение за справянето на този проблем с кожата и спиране на развитието на декубиталните рани е антидекубиталният дюшек, който се поставя под болния.

Съвети при настаняването на лежащоболен у дома

ЕДНО ОТ НАЙ-НЕОБХОДИМИТЕ ПРИСПОСОБЛЕНИЯ

Лежащо болните се нуждаят от подлога и уринатор. Преди използването на подлогата върху постелята се разстила подложна мушама. За да се намали усещането за дискомфорт на болния, подлогата се наплисква с топла вода, вътре се налива малко топла вода и приповдигайки таза на лежащия, се подпъхва.

В случай, че болният има възможност да се повдигне самостоятелно или с помощта на обслужващ човек, той може да се настани на стол за тоалет и баня. С помощта на тези помощни средства обслужващият човек може по-лесно да придвижи болния до тоалетната или банята, след което да му направи нужния тоалет или да го изкъпе.

С КАКЪВ РАЗТВОР СЕ ИЗМИВАТ САНИТАРНИТЕ СЪДОВЕ?

След обслужване болният се почиства с 0,5 процента манганов разтвор, а подлогата се измива добре и се обработва с 1-3 процента разтвор на хлорамин.

РЕХАБИЛИТАЦИЯТА НА ЛЕЖАЩОБОЛЕН Е ВАЖНА

Процесът на рехабилитация е винаги сложен, без значение от каква болест е предизвикан. От физическа гледна точка той несъмнено е за добро, защото благодарение на трудностите през този период организмът се връща в строя, но от психологична страна си е истинско изпитание. Важно е да има хора, които винаги да са готови да помогнат, да се притекат на помощ. Само със силите на приятели и роднини е невъзможно да се преодолее ситуацията: необходима е специална медицинска техника според увреждането, като проходилкаролатортриопорен или четириопорен бастунпатерицитопки за рехабилитация на ръкавендузиуред за раздвижване на долни крайници и др., която ако не върне всички загубени способности, то поне ще облекчи периода за възстановяване.
Рехабилитацията действително може да бъде по-тежка от лечението. Важно е е винаги болният да има вяра в бъдещето, защото ако не се предаде, то шансовете му за възстановяване забележително се подобряват. И изключително важно е винаги да го подкрепят хората, които истински го обичат.

НАВЪН Е НАЙ-ПРИЯТНО

Особено когато на вън времето е хубаво и е възможно да изведете болния на открито с инвалидна количка или друг вид помощно средство за дори и кратка разходка не се колебайте, това със сигурност ще зарадва всеки в неговото положение, стига това действие да не се окаже един голям проблем за вас и него. В повечето случаи трудността идва от това, че липсва или не е рационално изградена достъпността на заобикалящата ни инфраструктура. Тук винаги се справяме индивидуално с този проблем, спрямо неговата специфика, използват се различни видове приспособления за достъпност като: рампиизкачващи устройства за инвалидни колички и др. Тези помощни средства и приспособления са необходими не само за разходка, а и в случаите когато трябва да се посети например лечебно заведение или лекар.

Публикацията “Съвети при настаняването на лежащоболен у дома” е изготвена на базата на дългогодишния опит и практика на екипа на “ДАЯ” ЕООД с хора с увреждания и с информация от http://www.lekar.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бързи контакти

+359 2 967 66 87
+359 877 0877 94

ЦЕНТРАЛЕН МАГАЗИН:
гр.София, ул.“Петра” №6
Магазинът се намира в близост до входа на Спешно отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” (Болница ИСУЛ)

Работно време:

Понеделник ÷ Петък:

09:00 до 17:30ч

Обедна почивка:

12:30 до 13:00ч.

Събота и Неделя: Почивни дни!

Вижте пълния адрес на магазина

Количка
Харесани
Наскоро разгледани
Сравняване на Продукти (0 Продукта)
Сравни продукта
Сравни продукта
Сравни продукта
Сравни продукта
Категории