fbpx

Майките на деца с увреждания договориха с Бисер Петков индивидуалната оценка

Предстоят работни срещи за доработка на текстовете от методиката за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания.

Майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“ постигнаха договореност със социалния министър Бисер Петков относно оспорваната от тях Методика за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания, предаде БНР.

Припомняме, че въпросната методика беше приета от Министерския съвет на 27 март и е базирана на Международната класификация на функционирането, уврежданията и здравето на Световната здравна организация (ICF). 

Целта е с методиката да се създаде ефективен моделна индивидуална оценка, който ще бъде съобразен с функционалните затруднения на хората с увреждания и с препятствията в обкръжаващата среда. Предвидено е да бъде идентифицирано и желанието на човека за извършването на конкретни действия. С тази методиката ще се прави и оценка за нуждата от социални услуги, лична помощ или друг вид подкрепа при условия и по ред, определени със закон.

Миналата седмица документът беше одобрен от правителството, след което майките излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов и обявиха готовност за нови протести, ако текстовете не бъдат променени, припомня БНР.

В отвореното си писмо майките настояваха методиката да бъде по-справедлива, като се отчитат специфичните нужди на децата и възрастните с увреждания. Те искат по-качествен и ефективен модел на закона за личната помощ.

Стана ясно, че в крайна сметка след разговори с Бисер Петков са договорени работни срещи за доработка на текстовете.

Зорница Русинова: Ако има пробойни в законодателството, ще го променим
Наредба № РД-02-20-2 от 2021 г. за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията
Затваряне
Бързи контакти

+359 2 967 66 87
+359 877 0877 94

ЦЕНТРАЛЕН МАГАЗИН:
гр.София, ул.“Петра” №6
Магазинът се намира в близост до входа на Спешно отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” (Болница ИСУЛ)

Работно време:

Понеделник ÷ Петък:

09:00 до 17:30ч

Обедна почивка:

12:30 до 13:00ч.

Събота и Неделя: Почивни дни!

Вижте пълния адрес на магазина

Затваряне Количка
Затваряне Харесани
Close Наскоро разгледани
Затваряне
Сравняване на Продукти (0 Продукта)
Сравни продукта
Сравни продукта
Сравни продукта
Сравни продукта
Затваряне
Категории