fbpx

Хантавирус (2020)

Жител на китайската провинция Юнан почина на 23.03.2020 г., докато се е връщал с автобус на работа в провинция Шандун. Той е бил тестван и е дал положителна проба за хантавирус. Останалите 32-ма души в автобуса също са били тествани, но резултатите им все още не са известни.

Какво представлява Хантавирус (Hantavirus) 

Класификация
Царство Вируси (Virus)
Разред Bunyavirales
Семейство Hantaviridae
Род Orthohantavirus

Хантавирусите (Hantavirus) са род РНК вируси, които принадлежат към семейство Binyaviridae. Вирусът се разпространява посредством вектор гризачи, което го прави уникален в своето семейство и може да причини разнообразни болестни синдроми при хората по целия свят. Този тип вируси са известни от повече от половин век, като случаи на заболели има в Китай, Корея, Русия, САЩ, Аржентина, Северна и Западна Европа. Има данни, че те са били сред основните причинители на смърт през Средните векове.

Името хантавирус идва от името на корейската река Хантан, където вирусът Хантаан (един от хантавирусите) за първи път е изолиран от д-р Хо Уонг Лий и неговият екип. Болестта, която вирусът причинява е наречена Хеморагична треска с бъбречен синдром (ХТБС) и терминът се използва от Световната здравна организация (СЗО). Някога е наричана и Корейска хеморагична треска, но днес този термин не се използва.

Как става заразяването с Хантавирус

Самият хантавирус не се предава от човек на човек. Заразяването може да стане чрез консумиране на замърсена с миши изпражнения храна и по-рядко от повърхност, изцапана от гризачи – посредством пътя ръка – уста, нос, очи. Според СЗО хантавируса е зоонотичен. “Инфекция с хантавирус се получава предимно при вдишването на аерозоли от екскременти на гризачи или при контакт с тях, както и със слюнката и телесни течности на гризачи носители”, пише в официалния уебсайт на организацията.

Човешката хантавирусна инфекция най-често се наблюдава в провинциални райони, където живеят повече гризачи.

За 103 потвърдени случая на хантавирус в Панама през януари 2019 г. от Световната здравна организация пишат, че завишените нива на заболеваемост “вероятно се дължат на по-големи популации гризачи и тяхното разпространение”.

Как се развива хантавирусната инфекция

Хантавирусите имат инкубационен от 4 дни до две седмици. Симптомите доста приличат на тези на грипа и на Ковид-19. Сред оплакванията на пациентите с хантавирусната инфекция са висока температура, главоболие, мускулни болки, коремна болка, замаяност, втрисане, гадене, повръщане, диария.

Симптоми на хантавирусната инфекция

При бъбречния синдром инкубационният период трае 2 – 4 седмици при хората. Докато болестта се влоши, се минава през 5 фази: фебрилна, хипотензивна, олигурна, диуретична и фаза на възстановяване. Сърдечно-белодробният синдром се пренася през урината или слюнката за гризачите, а за хората чрез заразен въздух. Той често е смъртоносен. Симптомите са подобни на тези на бъбречния синдром и включват тахикардия и тахипнея.

Интересно за хантавирусите

Корейската хеморагическа треска е една от трите хеморагически трески, които САЩ смята за потенциални биологични оръжия преди да спре своята програма за биологични оръжия.

Заболяването обаче е по-тежко от грипа и Ковид-19 и смъртността надхвърля 10%, според някои данни достига до 35%. Има множество различни видове хантавируси, като преносител на всеки е определен вид гризачи. Типичните за Китай, Азия и Европа хантавируси могат да причинят хеморагична треска и отказ на бъбреците. Пренасяните от гризачите в Америка пък могат да доведат до хантавирусен белодробен синдром.

Лечение на хантавирусната инфекция

Съгласно Европейският център за превенция и контрол на заболяванията лечението на инфекция с хантавирус е предимно симптоматично и с цел запазване на водния баланс в тялото, като се цели недопускане на преоводняване на тялото. В някои случаи може да се наложи диализа. Анализът на европейските хантавируси показва, че този вид вируси не се разпространяват от човек на човек и поради тази причина не се налага социална или клинична изолация. 

Ribavirin е единственото лекарство, което се прилага при тежки случаи при хантавирусна инфекция в Европа. Не съществува ваксина за това заболяване в Европа. 

По материали на български и международни официални източници публикувани в Интернет!

Евакуация на хора от сгради и помещения при пожар или авария
Коронавирус (covid-19)
Затваряне
Бързи контакти

+359 2 967 66 87
+359 877 0877 94

ЦЕНТРАЛЕН МАГАЗИН:
гр.София, ул.“Петра” №6
Магазинът се намира в близост до входа на Спешно отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” (Болница ИСУЛ)

Работно време:

Понеделник ÷ Петък:

09:00 до 17:30ч

Обедна почивка:

12:30 до 13:00ч.

Събота и Неделя: Почивни дни!

Вижте пълния адрес на магазина

Затваряне Количка
Затваряне Харесани
Close Наскоро разгледани
Затваряне
Сравняване на Продукти (0 Продукта)
Сравни продукта
Сравни продукта
Сравни продукта
Сравни продукта
Затваряне
Категории