fbpx
Дая Медицински Изделия Коронавирус (covid-19) Новини

Коронавирус (covid-19)

2019-nCoV

[covid19]

[covid19 country=”Bulgaria” title=”Bulgaria”]

Коронавирусите (CoV) са голямо семейство от вируси, които причиняват заболявания, вариращи от лека настинка до по-тежки заболявания, като респираторен синдром в Близкия изток (MERS-CoV) и тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV). В момента в Китай върлува нов коронавирус (nCoV). Той е щам, който не е бил идентифициран по-рано при хора.

Какво представлява Коронавирус (Covid-19)

Новият коронавирус 2019, на английски Covid-19, неофициално наречен още “коронавирус Ухан”, е заразен вирус, който причинява острата респираторна болест 2019-nCoV. Това е причината за продължаващата епидемия от коронавирус в Ухан 2019 – 20. Геномното секвениране показва, че това е позитивен едноверижен РНК Коронавирус.

Класификация
Царство Вирус
Разред  Nidovirales
Семейство Коронавируси
Подсемейство Orthocoronavirae
Род Бетакоронавируси
Вид ТОРС коронавирус
Щам Нов коронавирус 2019 (Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2)
 

Как става заразяването на човек?

Предаването на вируса от човек на човек е възможно, като Коронавирусът се разпространява главно чрез близък контакт, по-конкретно по въздушно-капков път от кашлица или кихане на болен човек на разстояние от около 2 м. Вирусна РНК е открита и в проби от изпражнения на заразени пациенти. Възможно е Коронавирусът да е зарáзен дори по време на инкубационния период, посредством капчици телесни течности при кихане или кашляне, но според СЗО „предаването от асимптоматични случаи вероятно не е основен двигател на разпространението“.

Базовият коефициент на репродукция (R0) на Коронавируса е оценен на между 1,4 и 3,9. Това означава, че ако не бъдат взети мерки, всяка установена инфекция с Коронавирус води до 1,4 – 3,9 нови случая. Доказано е, че Коронавирусът е в състояние да се предаде по верига от най-малко четири души.

На този етап не е доказано, че човек може да се зарази директно след контакт със заразена повърхност – дръжка на врата, дръжка в градски транспорт, на асансьор и др. Въпреки това, препоръчва се всеки да се снабди с флакон джобен дезинфектант със съдържание на алкохол поне 60% за да се почистват ръцете (чрез обтриване) след всяко пипане на чужди вещи и предмети! Това е от изключителна важност тъй като със вече “заразените ръце” се пипат устата, очите и носът от където вече вирусът прониква в човешкото тяло!

Как да се предпазим от заразяване с Коронавирус?

  • Често измиване на ръцете със сапун и топла вода за поне 20 секунди. Ако няма налична вода и сапун мийте ръцете с препарати за измиване на ръце и/или дезинфектанти, които съдържат поне 60% алкохол. Най-добро описание на това, кое е добро измиване на ръцете е: мийте ги така, все едно сте яли люти чушки, а трябва да си поставите лещи в очите.
  • Избягвайте да пипате очите, устата и носа с неизмити ръце, тъй като Коронавирусът може да проникне в тялото през тях.
  • Избягвайте контакт с видимо болни хора. По възможност ограничете социалните контакти на живо и срещи в помещения без проветрение и с много хора в тях, до минимум. Прилагайте физическа дистанция от 2 метра от всички хора и избягвайте да пипате чужди вещи.
  • Маските за лице не предпазват здрави хора, тъй като те не филтрират целия въздушен поток, който човек вдишва! Те трябва да се използват от болни хора, които кихат или кашлят за да не разпръскват слюнка и други течности, които са заразни и чрез тях става предаването на инфекцията, като капчиците паднат върху повърхност, която други хора може да докоснат с ръце или дрехи!
  • Следва да се избягва консумация на сурово месо и карантия, както и на сурово неварено мляко. Счита се, че при температура над 70 градуса по Целзий по време на готвене вирусът загива!
  • Всички плодове и зеленчуци следва да се измиват много добре под течаща топла вода и гъба с веро или сапун! По възможност ги гответе, а не консумирайте сурови.
  • Счита се, че в хладилник (4 – 5 градуса) Коронавирусът може да преживее до 72 часа
  • Не излизайте навън, ако имате съмнение, че сте болни. Ако се налага излизане сложете маска, която да покрива устата и носа, така намалявате риска да предадете инфекцията на някой друг. Използвана маска трябва да се третира като потенциално огнище на зараза. Не изхвърляйте маската в контейнера за смет директно или където ви падне. Дори и в къщи. Сложете я в отделна торбичка за смет, на която направете стегнат възел!

Към 24.02.2020 г., китайските власти споделят информацията, че Коронавирусът може да разболее отново човек, който е оздравял веднъж от това заболяване. Понастоящем тази информация не е потвърдена от други официални източници. Т.е. следва да се изпълняват задължително мерките по хигиена на дома и храната, да контролираме поведението си навън, защото човешкото тяло не създава антитела за това заболяване! Липсата на последващи данни може да означава, че това е изолиран случай на лице с проблеми в имунната система.

Симптоми на Коронавирус (covid-19)

Коронавирусът има инкубационен период от 2 до 14 дни от момента на заразяване, като според китайските власти може да нарасне до 29 дни, но в изключително редки случаи.

Проявяват се следните общи симптоми след заразяване с Коронавирус:

  • задух, (при 45% от инфектираните) усещане за недостиг на въздух, все едно някой натиска гърдите
  • суха кашлица, дразнеща нетърпима, която се задълбочава с времето
  • температура, което се повишава все повече с времето
  • умора, която е постоянна
  • главоболие (при около 25%)
  • мускулни болки
  • конвулсии
  • сухо гърло
  • болки в гърдите
  • загуба на мирис и вкус (между 3%-90%)
  • диария (3%)

Много често заболяването започва в началото със симптоматика на диария, преминава в грип, и се развиват признаци на пневмония. Трябва да се знае обаче, че класическата пневмония се развива бавно докато при тази причинявана от Коронавируса тя се развива буквално за 2 часа.

Как протича заболяването с Коронавирус (covid-19) по дни

  • Ден 1: Пациентът вдига ниска до умерена температура в рамките на до 37.5, 37.8, но обикновено не надхвърля 38 градуса по Целзий. Може да се изпитват също симптоми на умора, мускулни болки и суха кашлица. Малка част от заболелите има диария, гадене и повръщане. 
  • Ден 5:  Пациентът започва да изпитва затруднения с дишането – особено ако е на възраст или има съпътстващи предходни заболявания на дихателната система. Започва развитие на пневмония, обикновено двустранна пневмония. Температурата се повишава над 38.5 градуса.
  • Ден 7: Обикновено това е денят, в който пациентът се обръща за помощ към лекар и обикновено бива хоспитализиран.
  • Ден 8: Съгласно данни от китайските власти, това е денят в който около 15% от тежко болните започват да натрупват течност в белите дробове, развива се бактериална инфекция, която често е летална.
  • Ден 10: Това е критичният за болния времеви период с повишени нива на летален изход. Най-често се достига до развиване на двустранна пневмония, симптом “матово стъкло” (задържане на течност в гърдите), тежък остър респираторен синдром, пневмоторакс, като и полиорганна недостатъчност.
  • Ден 17: Това е денят, в който обикновено оздравелите пациенти се изписват от болница. 

Обикновено при голямата част от заразените пациенти инфекцията с Коронавирус протича с леки симптоми и пълно възстановяване до около една седмица. 

Създава ли се имунитет срещу Коронавирус 2019?

Към 24.02.2020 г., китайските власти споделят информацията, че Коронавирусът може да разболее отново човек, който е оздравял веднъж от това заболяване. Понастоящем тази информация не е потвърдена от други официални източници. Т.е. следва да се изпълняват задължително мерките по хигиена на дома и храната, да контролираме поведението си навън, защото човешкото тяло не създава антитела за това заболяване!

Кога да потърсим незабавна помощ?

Ако имате един от горе изброените симптоми или сте били в контакт с лице, което вече проявява симптоми на Коронавирус или вече е диагностицирано болно, свържете се с вашия лекар или потърсете незабавна помощ на Национален телефон за спешна помощ – 112 . Съгласно решение на Извънреден Съвет по сигурността към Министерски съвет от 24.02.2020 г., тест за Коронавирус се назначава само при състояние на проявена клинична картина на начална пневмония, на лежащоболни с температура над 38,5 градуса  и по лекарско предписание. Материал за изследване за Коронавирус се взима от белия дроб или гърлото и носа на пациента.

Кои групи от населението са най-застрашени от Коронавирус?

Според данни на СЗО средната възраст на заболелите от Коронавирус е 45 години, като 2/3 от болните са мъже. Около 51% от заболелите имат хронични или съпътстващи заболявания – по-възрастни граждани и лица с редица медицински проблеми като сърдено-съдови заболявания, диабет, белодробни хронични заболявания, ракови заболявания, както и такива с имунодефицити. Ако вие или ваш близък се притеснявате, че сте в една от тези групи, нашият съвет е да обсъдите ситуацията с вашия лекуващ лекар и спазвате препоръчителните мерки за лична хигиена у дома и на обществено място.

Хронични заболявания, които увеличават рисковете от смърт при заразяване с коронавирус?

Според данни от Национален Оперативен Щаб – от 26.03.2020 г., основните заболявания катализатор за повишаване на рисковете от смърт при заразяване с коронавирус са:

  1. сърдечно-съдови заболявания
  2. диабет
  3. белодробно хронични заболявания и астма

Възможни усложнения в резултат от заразяване с Коронавирус?

Най-опасното усложнение в резултат на заболяване с Коронавирус COVID-19 е пневмония или двустранна пневмония, която вече има официално наименование –  пневмония от нов коронавирус 2019 (novel coronavirus-infected pneumonia (NCIP).

Официална информация и контакти

От 11 февруари,  Министерството на здравеопазването поддържа информационна телефонна линия, на която граждани и организации могат да задават своите въпроси относно епидемията с коронавирус 2019-nCoV, симптоми, диагностика, превенция, работа със стоки, пристигащи от Китай,  пътувания от и за държави, в които има регистрирани случаи на коронавирус.

На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа), информация можете да получите от лекар-епидемиолог.

Заключение

В заключение можем да кажем, че първо и най-важно за вас, вашето здраве и това на вашите близки е да не се изпада в паника и истерия. Паниката е най-лошият съветник в цялата човешка история. Изпълнявайте стандартните мерки и правила за лична хигиена, чистота на дома, почистване и дезинфекциране на дрехи и обувки, внимавайте в социалното общуване и контакти както по време на обикновена грипна епидемия. 

Бъдете отговорни и дисциплинирани граждани! Пазете себе си и близките си и не се поддавайте на истерии и манипулации! Само като общество от социално-отговорни и дисциплинирани граждани болестта може да се ограничи! Спазвайте две основни правила:

1.Не се заразявай 2.Не заразявай

Коронавирусът не е най-смъртоносната болест в човешката история, но глобалният свят и свързаното с това свободно движение на хора, наред с често пренебрегваната симптоматика на обикновения грип спомагат за бързото разпространение на болестта. Спазването на прости правила за хигиена в значителна степен спомага за намаляване на рисковете за разпространение на Коронавируса. 

По материали на български и международни официални източници публикувани в Интернет!

Хантавирус (2020)
Как да изберем подходящ за нас бастун или патерици
Затваряне
Бързи контакти

+359 2 967 66 87
+359 877 0877 94

ЦЕНТРАЛЕН МАГАЗИН:
гр.София, ул.“Петра” №6
Магазинът се намира в близост до входа на Спешно отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” (Болница ИСУЛ)

Работно време:

Понеделник ÷ Петък:

09:00 до 17:30ч

Обедна почивка:

12:30 до 13:00ч.

Събота и Неделя: Почивни дни!

Вижте пълния адрес на магазина

Затваряне Количка
Затваряне Харесани
Close Наскоро разгледани
Затваряне
Сравняване на Продукти (0 Продукта)
Сравни продукта
Сравни продукта
Сравни продукта
Сравни продукта
Затваряне
Категории